Blog

Blog

Bajgle tureckie bez gotowania

Bajgle tureckie bez gotowania

Nie lubię, kiedy po obiecujących przygotowaniach i włożonej pracy z piekarnika wyciągam coś co rozczarowuje jak nie wyglądem, to konsystencją lub smakiem.

Jeżeli macie tak samo, to sięgnijcie po ten przepis na bajgle tureckie – udają się zawsze i nie trzeba ich gotować przed pieczeniem. Przepis dla tych, którzy nie lubią się z drożdżami w naturalnej postaci.

Składniki:
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 100 g letniego mleka
  • 220 g letniej wody
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam, mak, czarnuszka do posypania
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem, dodajemy olej, jajko, letnie mleko i wodę. Zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Ciasto powinno być gęste, ale wciąż pozostać elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, do czasu aż ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy wałek długości ok. 50-60 cm. Wałek następnie składamy w pół i skręcamy wokół własnej osi.

Uformowane bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Rozbełtane jajo mieszamy z mlekiem i smarujemy każdego bajgla, a następnie posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Tak przygotowane bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy około 25-30 minut.