Nie lubię, kiedy po obiecujących przygotowaniach i włożonej pracy z piekarnika wyciągam coś co rozczarowuje jak nie wyglądem, to konsystencją lub smakiem.
Jeżeli macie tak samo, to sięgnijcie po ten przepis na bajgle tureckie – udają się zawsze i nie trzeba ich gotować przed pieczeniem. Przepis dla tych, którzy nie lubią się z drożdżami w naturalnej postaci.
Składniki:
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 650 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka
- 220 g letniej wody
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam, mak, czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem, dodajemy olej, jajko, letnie mleko i wodę. Zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Ciasto powinno być gęste, ale wciąż pozostać elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, do czasu aż ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy wałek długości ok. 50-60 cm. Wałek następnie składamy w pół i skręcamy wokół własnej osi.
Uformowane bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Rozbełtane jajo mieszamy z mlekiem i smarujemy każdego bajgla, a następnie posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Tak przygotowane bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy około 25-30 minut.