O mnie

O mnie

Elżbieta Krajczok

Dietetyk kliniczny Elżbieta Krajczok

Nazywam się Elżbieta Krajczok, jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Wykształcenie zdobyłam w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób jelit takich jak: zespół jelita nadwrażliwego (IBS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, mikrozapalenia jelit. Ponadto zajmuję się zaparciami spastycznymi i czynnościowymi. Pomagam pacjentom wrócić do zdrowia po przebytym zakażeniu bakterią Clostridium Difficile. Jestem zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz tym, jaką odgrywa rolę w organizmie.

Od sierpnia 2022 roku zaczęłam konsultować pacjentów po operacjach wad rozwojowych przewodu pokarmowego, leczonych w Klinice Chirurgii Wad Rozwojowych Dzieci i Traumatologii w Zabrzu. Głównie są to pacjenci z chorobą Hirschsprunga. Obecnie trafiają do mnie mali pacjenci z całej Polski, którzy są przed lub po rekonstrukcji przewodu pokarmowego.

Oprócz powyższych zajmuję się również pacjentami onkologicznymi. Od żywieniowego przygotowania do operacji poprzez żywienie podczas chemioterapii oraz radioterapii.

Dodatkowo zajmuję się pacjentami bariatrycznymi. Przygotowuję pacjentów do operacji bariatrycznej oraz do tego, co po tej operacji nastąpi. Wydaję odpowiednie opinie wymagane przed operacją.

Prywatnie jestem mamą Tymka i szczęśliwą partnerką a po godzinach rozwijam umiejętności w fotografii kulinarnej oraz fotografii architektury.