Blog

Blog

Cynamonowa domowa granola

Cynamonowa domowa granola

Przygotowana w domu granola ma średnio około 100 kcal mniej w 100 gramach produktu, niż te ze sklepowych półek.

Trudno znaleźć na rynku granolę, która w swoim składzie nie miałaby cukru, syropu glukozowo - fruktozowego, cukru trzcinowego, syropu cukru inwertowanego, melasy cukru trzcinowego, ekstraktu słodowego jęczmiennego, oleju palmowego czy też kokosowego i do tego miała atrakcyjną cenę. Która zawierałaby tylko ulubione przez nas nasiona, orzechy, bakalie oraz przyprawy. Dlatego moi pacjenci często w planach żywieniowych znajdują przekąski z dodatkiem domowej granoli, według poniższego przepisu.

Składniki:
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca)
  • 30 g pestek słonecznika
  • 100 g rodzynek lub 100 g moreli albo 100 g daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml esencji ulubionej herbaty owocowej (np. owoce leśne - 2 torebki na 200 ml wody)
Przygotowanie:

W dużym naczyniu mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki słonecznika oraz cynamon. Dodajemy zaparzoną herbatę, oraz miód. Mieszamy.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 25 minut, co chwila mieszając. Granola będzie gotowa, kiedy się zarumieni.

Po wystygnięciu dodajemy posiekane morele, daktyle lub rodzynki.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.