Przygotowana w domu granola ma średnio około 100 kcal mniej w 100 gramach produktu, niż te ze sklepowych półek.
Trudno znaleźć na rynku granolę, która w swoim składzie nie miałaby cukru, syropu glukozowo - fruktozowego, cukru trzcinowego, syropu cukru inwertowanego, melasy cukru trzcinowego, ekstraktu słodowego jęczmiennego, oleju palmowego czy też kokosowego i do tego miała atrakcyjną cenę. Która zawierałaby tylko ulubione przez nas nasiona, orzechy, bakalie oraz przyprawy. Dlatego moi pacjenci często w planach żywieniowych znajdują przekąski z dodatkiem domowej granoli, według poniższego przepisu.
Składniki:
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca)
- 30 g pestek słonecznika
- 100 g rodzynek lub 100 g moreli albo 100 g daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 100 ml esencji ulubionej herbaty owocowej (np. owoce leśne - 2 torebki na 200 ml wody)
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki słonecznika oraz cynamon. Dodajemy zaparzoną herbatę, oraz miód. Mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 25 minut, co chwila mieszając. Granola będzie gotowa, kiedy się zarumieni.
Po wystygnięciu dodajemy posiekane morele, daktyle lub rodzynki.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.