Blog

Blog

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Jeżeli nie macie za dużo czasu na gotowanie, ale pomimo to chcecie odżywiać się zdrowo, to ten przepis jest dla was. Leczo w wersji odchudzonej z kiełbasą drobiową i dużą ilością warzyw.

Na moim blogu znajdziecie wiele innych przepisów, nie tylko na dania wytrawne, które nie wymagają zbyt wiele czasu, aby je przygotować.

Składniki na 3 litry potrawy:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy z indyka (2 kawałki)
  • 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półksiężyce.

W garnku, w którym będziemy przygotowywać leczo, rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone składniki.

Kiedy cebula będzie już szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię.

Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 20 minut.