Jeżeli nie macie za dużo czasu na gotowanie, ale pomimo to chcecie odżywiać się zdrowo, to ten przepis jest dla was. Leczo w wersji odchudzonej z kiełbasą drobiową i dużą ilością warzyw.
Na moim blogu znajdziecie wiele innych przepisów, nie tylko na dania wytrawne, które nie wymagają zbyt wiele czasu, aby je przygotować.
Składniki na 3 litry potrawy:
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy z indyka (2 kawałki)
- 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
- 3 puszki krojonych pomidorów
- 1 cukinia
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półksiężyce.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać leczo, rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone składniki.
Kiedy cebula będzie już szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię.
Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 20 minut.