Nie zawsze trzeba spędzać długich godzin w kuchni, aby wyczarować coś pysznego. Tym bardziej, że za oknem upał. Jeżeli chcielibyście się o tym przekonać, zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- 450 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 35 g masła
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże oraz jaja.
Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy (można w jednym rondelku). Dodajemy je do miski z mąką.
Mikserem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Blachę (u mnie 22x33 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wkładamy do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru.
W miseczce rozcieramy palcami mąkę, cukier oraz masło, tak aby powstała kruszonka. Posypujemy nią ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut.
Po tym czasie ostrożnie wysuwamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 5 minut.
Wyciągamy gotowe ciasto z piekarnika i studzimy.