Blog

Blog

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Nie zawsze trzeba spędzać długich godzin w kuchni, aby wyczarować coś pysznego. Tym bardziej, że za oknem upał. Jeżeli chcielibyście się o tym przekonać, zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 450 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 35 g masła
Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże oraz jaja.

Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy (można w jednym rondelku). Dodajemy je do miski z mąką.

Mikserem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Blachę (u mnie 22x33 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wkładamy do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru.

W miseczce rozcieramy palcami mąkę, cukier oraz masło, tak aby powstała kruszonka. Posypujemy nią ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut.

Po tym czasie ostrożnie wysuwamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 5 minut.

Wyciągamy gotowe ciasto z piekarnika i studzimy.