Blog

Blog

Ciastka owsiano-kokosowe z czekoladą

Ciastka owsiano-kokosowe z czekoladą

Przetestowałam wiele przepisów na ciastka z płatkami owsianymi, ale ten jest numerem jeden w naszym domu. Dla takich amatorów kokosu jak nasza trójka, ten dodatek sprawia, że są idealne.

Składniki na 18 sztuk:
  • 85 g płatków owsianych górskich
  • 85 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g kropelek czekoladowych
Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy płatki owsiane górskie, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, mieszamy.

W rondelku roztapiamy masło (nie zagotowujemy), dodajemy miód, również mieszamy.

Sodę rozpuszczamy w niewielkiej miseczce z dwoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy do masła i miodu.

Zawartość rondelka łączymy z suchymi składnikami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta robimy kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę i spłaszczamy.

Do każdego ciastka wciskamy parę czekoladowych kropelek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, na około 10 minut.

Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać chwile zanim przeniesiemy je na kratkę do wystudzenia.