Jeżeli chcecie zachęcić swoje dzieci do aktywności w kuchni lub po prostu lubicie spędzać wspólny czas piekąc lub gotując, to przygotowywanie rogalików będzie idealnym pomysłem!
Składniki na 24 sztuki:
- 600 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
- nadzienie: powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól.
Masło roztapiamy i studzimy. Aby do minimum skrócić czas przygotowania ciasta na rogaliki, masło możemy podgrzać razem z mlekiem. Należy jednak pamiętać, aby mleko było letnie, nie gorące. Dodajemy je do mąki.
Następnie dodajemy jaja i całość wyrabiamy mikserem do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Ciasto nakrywamy ściereczką i ostawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm oraz kroimy na 8 trójkątów.
Na podstawę każdego trójkąta kładziemy po 1 łyżeczce powideł, a następnie zwijamy zaczynając od jego podstawy właśnie. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przed włożeniem rogalików do piekarnika, smarujemy je rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy je około 23 minuty.