Blog

Blog

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Jeżeli chcecie zachęcić swoje dzieci do aktywności w kuchni lub po prostu lubicie spędzać wspólny czas piekąc lub gotując, to przygotowywanie rogalików będzie idealnym pomysłem!

Składniki na 24 sztuki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
  • nadzienie: powidła śliwkowe
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól.

Masło roztapiamy i studzimy. Aby do minimum skrócić czas przygotowania ciasta na rogaliki, masło możemy podgrzać razem z mlekiem. Należy jednak pamiętać, aby mleko było letnie, nie gorące. Dodajemy je do mąki.

Następnie dodajemy jaja i całość wyrabiamy mikserem do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.

Ciasto nakrywamy ściereczką i ostawiamy na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm oraz kroimy na 8 trójkątów.

Na podstawę każdego trójkąta kładziemy po 1 łyżeczce powideł, a następnie zwijamy zaczynając od jego podstawy właśnie. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Przed włożeniem rogalików do piekarnika, smarujemy je rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.

Pieczemy je około 23 minuty.