Skyr naturalny nie musi być nudny i może nawet zachwycić. Wystarczy podać go w ciekawy sposób i osłodzić jego smak słodkimi, gorącymi malinami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 sztuki naturalnego jogurtu typu islandzkiego - skyr
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 g malin mrożonych
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, nieco powyżej jej powierzchni. Odstawiamy na 10 minut, aż żelatyna napęcznieje, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Kiedy żelatyna lekko ostygnie, miksujemy ją z jogurtami (jeżeli żelatyna będzie za ciepła powstaną nam grudki).
Dodajemy esencję waniliową, mieszamy i przekładamy do naczyń. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Maliny przekładamy do małego garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i dusimy, aż się rozpadną. Jeżeli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przecisnąć przez drobne sitko lub zastąpić je innymi ulubionymi owocami.
Pana Cottę ze skyra podajemy z gorącymi malinami, które idealnie osłodzą smak deseru.