Blog

Blog

Pana Cotta ze skyrem

Pana Cotta ze skyrem

Skyr naturalny nie musi być nudny i może nawet zachwycić. Wystarczy podać go w ciekawy sposób i osłodzić jego smak słodkimi, gorącymi malinami.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 sztuki naturalnego jogurtu typu islandzkiego - skyr
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 g malin mrożonych
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, nieco powyżej jej powierzchni. Odstawiamy na 10 minut, aż żelatyna napęcznieje, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

Kiedy żelatyna lekko ostygnie, miksujemy ją z jogurtami (jeżeli żelatyna będzie za ciepła powstaną nam grudki).

Dodajemy esencję waniliową, mieszamy i przekładamy do naczyń. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Maliny przekładamy do małego garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i dusimy, aż się rozpadną. Jeżeli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przecisnąć przez drobne sitko lub zastąpić je innymi ulubionymi owocami.

Pana Cottę ze skyra podajemy z gorącymi malinami, które idealnie osłodzą smak deseru.