Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez szynki, a są i tacy którzy nie wyobrażają sobie kanapki z szynką. Tym drugim proponuję pastę w fasoli Jaś, z jabłkiem i cebulką.
Składniki:
- 100 g fasoli Jaś (ja użyłam suchej)
- 1 mała cebula
- ½ jabłka
- 3 łyżki oleju
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
W dniu poprzedzającym przygotowywanie pasty, fasolę zalewamy wodą i odstawiamy.
Nazajutrz odlewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz jabłko. Kiedy cebula stanie się szklista zawartość patelni zestawiamy z ognia. Ugotowaną fasolę blendujemy i dodajemy do cebuli i jabłka. Przyprawiamy solą i pieprzem.