Blog

Blog

Muffiny jogurtowe z żurawiną

Muffiny jogurtowe z żurawiną

Często pacjenci pytają, czym można zastąpić słodycze sklepowe o wątpliwym składzie, żeby było zdrowo, ale i nieco słodko. Bo przecież polecana gorzka czekolada to nie słodycz…

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wypieków, których skład zależy jedynie od nas i naszych upodobań smakowych. I tak myślę, że tym wpisem rozpocznę serię domowych maszketów, ponieważ będąc na diecie nie musimy rezygnować ze słodkich przyjemności.

Poniżej przepis na rodzinną porcję muffinów, nienachalnie słodkich, przełamanych kwaśną żurawiną.

Składniki na 18 sztuk:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki do wypieku chleba - typ 2000)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (200 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g żurawiny świeżej
Przygotowanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy resztę składników poza żurawiną i miksujemy na gładką masę.

Wykładamy formę do pieczenia muffinów papilotkami i nakładamy po jednej łyżce gotowej masy. Dodajemy 2-3 owoce żurawiny i przykrywamy kolejną łyżkę ciasta. Pozostałe owoce wciskamy na wierzch.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.