Jeżeli szukacie przepisu na ciasteczka, których głównymi składnikami będą pożywne płatki owsiane oraz cukinia, to trafiliście idealnie. Są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i cudownie pachną cynamonem.
Składniki na 17 sztuk:
- 1 szklanka (140 g) startej cukinii
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki kropel czekoladowych lub kawałków czekolady
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z nadmiaru płynu.
W misce mieszamy patki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Odkładamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę około 2 minuty, dodajemy jajo, ekstrakt z wanilii i ucieramy kolejną minutę do połączenia składników.
Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy za pomocą miksera lub szpatułki.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nabieramy porcje łyżką do lodów i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując około 3 cm odstępy.
Na wierzch ciastek wciskamy krople czekolady.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut. Studzimy na kratce.