Blog

Blog

Cukiniowe ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady

Cukiniowe ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady

Jeżeli szukacie przepisu na ciasteczka, których głównymi składnikami będą pożywne płatki owsiane oraz cukinia, to trafiliście idealnie. Są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i cudownie pachną cynamonem.

Składniki na 17 sztuk:
  • 1 szklanka (140 g) startej cukinii
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki kropel czekoladowych lub kawałków czekolady
Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z nadmiaru płynu.

W misce mieszamy patki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Odkładamy na bok.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę około 2 minuty, dodajemy jajo, ekstrakt z wanilii i ucieramy kolejną minutę do połączenia składników.

Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy za pomocą miksera lub szpatułki.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nabieramy porcje łyżką do lodów i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując około 3 cm odstępy.

Na wierzch ciastek wciskamy krople czekolady.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut. Studzimy na kratce.