Blog

Blog

Chlebek naan

Chlebek naan

Ile razy, mając przygotować posiłek dla siebie lub dla rodziny, pomyślałaś: „znowu kanapka”? Podejrzewam, że zdarza się to chyba każdej z nas, bo mnie na pewno.

Właśnie dlatego często sięgam po przepisy na wypieki, które mogą być alternatywę dla pieczywa. Jednym z nich jest indyjski chlebek naan w wersji bardzo uproszczonej.

Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy drożdże, wodę, cukier, sól, jogurt oraz olej. Zagniatamy ciasto (będzie gęste). Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką.

Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy. Formujemy kulę i kroimy ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół. Formujemy z ciasta kulki, które rozwałkowujemy na cienki placek.

Smażymy placki na nieprzywierającej patelni pod przykryciem. Kiedy pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę.