Ile razy, mając przygotować posiłek dla siebie lub dla rodziny, pomyślałaś: „znowu kanapka”? Podejrzewam, że zdarza się to chyba każdej z nas, bo mnie na pewno.
Właśnie dlatego często sięgam po przepisy na wypieki, które mogą być alternatywę dla pieczywa. Jednym z nich jest indyjski chlebek naan w wersji bardzo uproszczonej.
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy drożdże, wodę, cukier, sól, jogurt oraz olej. Zagniatamy ciasto (będzie gęste). Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką.
Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy. Formujemy kulę i kroimy ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół. Formujemy z ciasta kulki, które rozwałkowujemy na cienki placek.
Smażymy placki na nieprzywierającej patelni pod przykryciem. Kiedy pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę.