Indyk jest jednym z najzdrowszych mięs, a do tego posiada mniej kalorii niż mięso kurczaka. 100 gram mięsa z piersi kurczaka bez skóry zawiera 99 kcal, natomiast ta sama ilość mięsa z indyka tylko 84 kcal.
Pierś indyka upieczoną w piekarniku z ulubionymi ziołami można podawać na wiele sposobów: do obiadu, do sałatki, czy na kanapkę zamiast wędliny. Często przyrządzone w ten sposób mięso wykorzystuję w dietach redukcyjnych u swoich pacjentów, sama również często po niego sięgam zmieniając proporcje przypraw, do czego zachęcam.
Składniki:
- 1 kg piersi indyka
- sól
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, odstawiamy. Pozostałe przyprawy, olej oraz posiekany drobno czosnek mieszamy i powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na cała noc do lodówki.
Następnego dnia indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny.
Ostudzone mięso można pokroić w zależności od potrzeb oraz zamrozić lub przechowywać w lodówce.
W zależności od upodobań proporcje ziół można dowolnie zmieniać.