Blog

Blog

Pierś z indyka pieczona w ziołach

Pierś z indyka pieczona w ziołach

Indyk jest jednym z najzdrowszych mięs, a do tego posiada mniej kalorii niż mięso kurczaka. 100 gram mięsa z piersi kurczaka bez skóry zawiera 99 kcal, natomiast ta sama ilość mięsa z indyka tylko 84 kcal.

Pierś indyka upieczoną w piekarniku z ulubionymi ziołami można podawać na wiele sposobów: do obiadu, do sałatki, czy na kanapkę zamiast wędliny. Często przyrządzone w ten sposób mięso wykorzystuję w dietach redukcyjnych u swoich pacjentów, sama również często po niego sięgam zmieniając proporcje przypraw, do czego zachęcam.

Składniki:
  • 1 kg piersi indyka
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą, odstawiamy. Pozostałe przyprawy, olej oraz posiekany drobno czosnek mieszamy i powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na cała noc do lodówki.

Następnego dnia indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny.

Ostudzone mięso można pokroić w zależności od potrzeb oraz zamrozić lub przechowywać w lodówce.

W zależności od upodobań proporcje ziół można dowolnie zmieniać.