Blog

Blog

Jaką dietę stosować w zapaleniu żołądka i dwunastnicy?

Jaką dietę stosować w zapaleniu żołądka i dwunastnicy?

Odpowiednio dobrana dieta znacznie przyspiesza proces regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. W dużej mierze zmniejsza przykre dolegliwości związane z chorobą. A podczas antybiotykoterapii zmniejsza skutki uboczne stosowanych leków.

Najczęstszym powodem powstawania zapalenia błony śluzowej żołądka, jak i związanych z tym wrzodów trawiennych jest Helicobacter pylori. Jest to bakteria, którą nosicielami jest około 58% społeczeństwa polskiego. Inną przyczyną zapalenia błony śluzowej żołądka, jest długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz nadużywanie alkoholu, ale również czynniki autoimmunologiczne.

Zapalenie błony śluzowej żołądka spowodowane zakażeniem H. pyroli może w ogóle nie dawać żadnych objawów, a gdy już wystąpią, możemy obserwować:

  • uczucie pełności występujące po posiłku
  • zbyt wczesne uczucie sytości
  • refluks
  • ból w nadbrzuszu
  • uczucie pieczenia
  • zgaga
  • nadkwaśność
  • zaparcia na zmianę z biegunkami

Natomiast zapalenie żołądka spowodowane stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych lub nadmiernym spożywaniem alkoholu, dodatkowo może objawiać się krwistymi wymiotami lub krwią występującą w kale. Autoimmunologiczne zapalenia błony śluzowej natomiast może prowadzić do niedokrwistości.

W jaki sposób dochodzi do zakażenia Helicobacter pyroli?

Bakteria przenosi się z człowieka na człowieka dwoma drogami: ustno-ustną lub ustno-kałową. Innym źródłem zakażenia może być skażona żywność.

Nieleczone zakażenie Helicobacter pyroli może w przyszłości spowodować wspomnianą wcześniej chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nowotwory łagodne lub złośliwe. Głównie chłoniak - nowotwór tkanki limfatycznej w obrębie śluzówki żołądka, gruczolakorak żołądka, czy rak żołądka.

Jaka zatem powinno wyglądać odżywianie w czasie trwania eradykacji (wytępienia) Helicobacter pyroli?

Podstawą powinna być dieta łatwo strawna (lekkostrawna) dodatkowo niepodrażniająca chorobowo zmienionych ścian żołądka. Co ważne, przy wyborze takiej diety musimy brać pod uwagę choroby dodatkowe, alergie czy nietolerancje, które występują u pacjenta. Najlepiej w tym celu udać się do dietetyka klinicznego, który skomponuje odpowiednią wersję diety łatwo strawnej dopasowaną do konkretnego pacjenta.

Odpowiednią dietę najlepiej wprowadzić wraz z postawieniem diagnozy, podczas stosowania leków. Zapraszam do artykułu: Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa, w którym znajdziecie więcej informacji o tym, jak powinna wyglądać taka dieta.

Ponieważ leczenie bakterii nie należy do najprostszych, gdyż stale rośnie jej oporność na działanie antybiotyków, naukowcy wzięli pod lupę konkretne produkty oraz związki występujące w produktach, mające potencjalnie wpływ na wzmocnienie farmakoterapii.

Wśród najbardziej przebadanych znajdują się:
  • Witamina C - jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenowym wytwarzanymi przez Helicobacter pyroli w żołądku. Tym samym może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - udowodniono, iż kwasy z rodziny omega-3 mają zdolność hamowania wzrostu bakterii H. pyloir.
  • Probiotyki, a dokładnie trzy ich rodzaje: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Sacharomyces, mają zdolność do przywierania do komórek nabłonka żołądka, uniemożliwiając to samo bakteriom. Zmniejszają one występowanie działań niepożądanych występujących podczas antybiotykoterapii.
  • Żurawina, a dokładnie zawarte w niej proantocyjanidy, podobnie jak opisane powyżej probiotyki, także mają zdolność przyczepiania do komórek nabłonka żołądka. Natomiast działanie witaminy C, w którą bogate są owoce żurawiny, opisałam już powyżej.
Przykład jadłospisu jakościowego:

Śniadanie:
Kanapki z chleba pszennego z masłem, szynką drobiową, pomidor bez skóry.

II śniadanie:
Kisiel lniany, biszkopty.

Obiad:
Zupa krem z dyni z grzankami. Pierś z kurczaka w papilocie z kaszą bulgur, drobno tarta marchewka.

Kolacja:
Pasta z twarogu z ziołami, chleb pszenny z masłem.



Żródło:

Głębska D., Kozłowska Ł., Lange E., Włodarek D,; Dietoterapia

Mnich E., Ibran J., ChmielaM.; Leczenie zakażeń Helicobacter pylori w świetle nasilającej się antybiotykooporności