Lubię mieć poczucie, że zrobiłam wszystko w różnych aspektach życia. Szczególnie w tych, które dotyczą zdrowia moich bliskich.
Nie znam mamy, która będąc w ciąży nie marzy o tym, aby jej dziecko było zdrowe, mądre, nie miało problemów z nauką, a do tego miało dobry wzrok. Sama będąc w ciąży tego też chciałam dla mojego dziecka, dlatego wielonienasycone kwasy tłuszczowe są moim kolejnym ulubionym ciążowym tematem.
A jeżeli zastanawiacie się dlaczego powyżej wymieniłam dobry wzrok, otóż dlatego, że sama jestem krótkowidzem i tego właśnie chciałam uniknąć w przypadku Tymka, a kwasy tłuszczowe miały mi w tym pomóc.
Zapewne słyszałaś o kwasach omega-3 oraz omega-6. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Wśród nich najbardziej pożądana, wpływająca na prawidłowy rozwój płodu, jest jednak rodzina kwasów omega-3, a dokładnie kwas DHA (dokozaheksaenowy). To on jest składnikiem struktur mózgu i warunkuje prawidłowy jego rozwój oraz, co dla mnie niemniej ważne, odpowiada za ostrość widzenia.
Zapotrzebowanie na kwas DHA wzrasta w trzecim trymestrze ciąży. Wtedy też jest on najintensywniej gromadzony w ośrodkowym układzie nerwowym dziecka, co trwa do 4 roku życia. Dieta mamy, a później również dieta dziecka zawierająca kwasy omega-3 wpływa na rozwój funkcji motorycznych oraz poznawczych takich jak myślenie, uwaga czy pamięć. Nieprzeceniony też jest wpływ DHA na organizm przyszłej mamy. Udowodniono, że dieta bogata w kwasy DHA przyczynia się do nieznacznego wydłużenia czasu trwania ciąży oraz obniża ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.
Niestety, jak pokazują badania w Polsce, bardzo rzadko sięgamy po tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela), które są dobrym źródłem kwasów omega-3, w związku z tym zaleca się ich suplementację. Przyszłym mamom polecam preparaty z alg, które są wolne od zanieczyszczeń tym samym najbezpieczniejsze dla kobiet w ciąży.
Żródło:
Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i makroelementów
Harton A.; Choroszewska A.; Gajewska D.; Myszkowska-Ryciak J. Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez kobiety ciężarne
Szajewska H.; Horvath A; Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży